DSC00286 kopie

Inspiratie

Als bioloog heb ik goed leren kijken, wat bij mijn fotografie goed van pas komt. Niet alleen kijken naar een onderwerp voor een fotoserie, ook naar het werk van andere fotografen. Door de manier van fotograferen van sommige fotografen, kan ik inspiratie opdoen voor een nieuwe fotoserie.

Hieronder staan een aantal fotografen genoemd, die mij in de loop van de jaren geïnspireerd hebben. Niet alleen door hun foto’s, maar ook de wijze waarop deze foto’s tot stand zijn gekomen. De foto’s op deze pagina zijn met toestemming van de betreffende fotograaf geplaatst.

Flip de Nooyer

www.flipdenooyer.nl

In 2001 ben ik lid geworden van Fotogroep Meppel, waar ik Flip de Nooyer persoonlijk leerde kennen. Hij was bij deze fotoclub erelid en een bekende natuurfotograaf in Nederland. Een gedreven persoon, die soms dagen kon wachten op het juiste moment om een vogel, dier, plant of landschap vast te leggen. Regelmatig heb ik met hem over fotografie gesproken. Helaas is Flip op 12 juni 2004 op 56-jarige leeftijd overleden.

Edward Burtynsky

www.edwardburtynsky.com

In 2006 werd de documentaire “Manufactured Landscapes” gemaakt, over het werk van de Canadese fotograaf Edward Burtynsky. Hij fotografeert enkel en alleen industrielandschappen, zoals bijvoorbeeld fabrieken en steenkoolindustrie in China, scheepssloop in Bangladesh en mijnen over de hele wereld. Deze documentaire werd later op TV uitgezonden, waarbij ik een indrukwekkend beeld kreeg over de bijzondere werkwijze van deze fotograaf.

Klaus Leidorf

www.leidorf-aerial.com

In de jaren 90 van de vorige eeuw heb ik regelmatig in opdracht luchtfoto’s gemaakt van huizen en bedrijven. De vluchten deed ik samen met een vriend en we deelden de verdiensten. Tegelijkertijd kreeg mijn vriend zijn verplichte vlieguren. Door mijn verhuizing naar Engeland stopten die opdrachten. Begin 2013 kwam ik door toeval op de website van de Duitser Klaus Leidorf. Zijn luchtfoto’s spraken mij om meerdere redenen aan.

Chema Madoz

www.chemamadoz.com

In het voorjaar van 2011 ben ik met een fotovriend naar het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam geweest. Oorspronkelijk voor de tegendraadse tentoonstelling “ANGRY - Jong en Radicaal”. Tegelijkertijd was er een overzichtstentoonstelling van het werk van Chema Madoz. Wat een fantastische zwart-wit foto’s! In de woorden van het museum: “de Spaanse fotograaf Chema Madoz is een ware meester van de visuele poëzie, met veel gevoel voor humor”.

Gregory Crewdson

www.gregorycrewdsonmovie.com

In het begin van 2013 was er in het AVRO-programma Close Up een documentaire over de Amerikaanse fotograaf Gregory Crewdson. Hij maakt indrukwekkende foto’s, die de indruk wekken onderdeel uit te maken van een groter verhaal, als scènes uit een film. Het in scène zetten van deze taferelen is een uitvoerig proces dat zich uitstrekt over weken, vaak maanden. Hierbij schuwt hij bijvoorbeeld niet om een hoofdstraat van een middelgrote plaats tijdelijk af te zetten.