DSC00286 kopie

Paarse metaalboktor

  • May 24, 2024 12:51
  • Natuur om de hoek in de Meppeler Courant

Bij sommige mensen gaan de alarmbellen af als de naam boktor valt. Deze insecten staan immers bekend om de schade die ze kunnen aanrichten aan het hout in gebouwen.

Vooral oude, monumentale gebouwen zijn vatbaar voor deze kevers. De volwassen insecten zijn niet het probleem, het gaat vooral om hun larven. Wereldwijd bestaan er meer dan 33.000 boktorsoorten, met een grote variatie aan kleuren en patronen. Echter qua basisvorm vertonen ze een grote gelijkenis. Als volwassen insect zijn het langwerpige insecten met meestal lange tasters. Soms zijn die veel langer dan hun lichaam. Qua grootte varieert het tussen een paar millimeter tot wel 15 centimeter. In ons land kunnen zo’n honderdtal soorten voorkomen, waarvan een tiental een exoot is.

De meeste boktorren zijn volledig vegetarisch, de volwassen exemplaren nuttigen vooral boomsappen, nectar en stuifmeel. Geen enkele boktor jaagt actief op andere prooien. Sommige eten in het volwassen stadium helemaal niets meer en richten zich volledig op de voortplanting. Het vrouwtje zet haar eieren vaak een voor een af onder boomschors.

De larven zijn xylofaag, een wetenschappelijk term voor een organisme dat hout eet. Ze leven in dood of levend hout en kunnen bij hoge aantallen schade berokkenen aan onder andere meubelen, dakconstructies, vloerdelen en kunstvoorwerpen. Daar komt bij dat het gehele ontwikkeling van ei tot volwassen insect meerdere jaren kan duren. Daarvan duurt het larvale stadium het langst.

De larven mogen dan onzichtbaar in dood hout leven, de volwassen insecten laten zich wel tonen. Zo ook de paarse metaalboktor. Ik zat laatst tv te kijken, toen twee van deze kevers uit de mand met haardhout naast de houtkachel tevoorschijn kwamen. Zoals zijn naam al doet vermoeden is het een paars insect met een metaalachtige gloed. Alhoewel de term paars in zijn naam niet altijd de lading dekt. Deze kan variëren tussen blauw, groen en violet. De poten en de lange antenne zijn zwart.

Deze kever is vooral te vinden in naaldbossen op de hoge zandgronden. Daar is hij te vinden op naaldbomen, houtstapels en diverse bouwwerken (zoals schuren, stallen en hoogzitten) van onbewerkt naaldhout. Voorwaarde is dat het schors nog op het hout aanwezig moet zijn.

De larven van de paarse metaalboktor leven voornamelijk in droge takken en onder de schors van afgestorven stammen van naaldhout als den, spar, lork en een enkele keer in eik. In onze streken vooral in spar en den. De ontwikkeling van ei tot kever duurt meestal twee jaar, soms langer. De ontwikkeling vindt voornamelijk plaats in de dikkere delen van de schors. Daarna zal de larve zich in de herfst in het hout vreten om daar in de lente of vroege zomer te verpoppen.

Terug naar overzicht