DSC00286 kopie

Grootkopboloogwants

  • Mar 7, 2024 12:22
  • Stukje Natuur in de Koegang

Soms kom je een woord tegen die je niet een-twee-drie kunt lezen zonder dat je erover struikelt. Dat had ik laatst toen ik op de website van de NOS een bericht tegenkwam over de grootkopboloogwants. Ja, lees het laatste woord nogmaals: grootkopboloogwants, want ik struikelde er zelf ook over.

Het bericht en zelfs de titel ervan over dit insect waren heel bijzonder. Eerste grootkopboloogwants na 122 jaar in Nederland meteen dood. Het bericht betrof een predikant uit Harderwijk die in zijn vrije tijd allerlei kriebelbeestjes in de natuur vangt. Een uit de hand gelopen hobby zoals hij dat zelf omschrijft. Primair is hij op zoek naar spinnen, maar tussen het strooisel zitten altijd wel andere beestjes. Onlangs vond hij een kleine wants die er erg opvallend uitzag. Het had een wat bredere kop met opvallende grote ogen.

De predikant kon het insect zelf niet op naam brengen, dus raadpleegde hij een wantsenkenner. Deze expert bevestigde dat het om de grootkopboloogwants ging. Het bijzondere aan die vondst was dat dit insect pas 122 jaar daarvoor voor het laatst in ons land was gevonden. Het trieste van het verhaal was wel dat toen de predikant de wants weer uit het doosje haalde deze helaas was overleden.

De grootkopboloogwants behoort tot een onderfamilie van de snavelinsecten, zoals wantsen, bladluizen en cicaden. Leden uit deze onderfamilie houden er een roofzuchtige levensstijl op na. Zij voeden zich met met kleine geleedpotigen, zoals luizen en tripsen. Vandaar ook dat zij grote ogen hebben, om goed hun prooien te kunnen vinden. Die zoeken zij in het algemeen op de bodem, zelden klimmen zij planten in.

In Nederland was dit insect sinds 1902 niet meer waargenomen. Daarvoor kwam hij voor in de duinen van Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen. Een dergelijk biotoop is ideaal voor hem: warm, droog en spaarzaam begroeid. In de kustduinen van België en elders in Europa is de grootkopboloogwants nog wel te vinden.

Terug naar overzicht