DSC00286 kopie

Zeearenden

  • Feb 22, 2024 09:11
  • Stukje Natuur in de Koegang

Normaal gesproken gaat het Stukje Natuur over iets in ons land. Echter ik was in de derde week van 2024 met mijn vrouw voor een week in Denemarken, waar we een heel bijzondere waarneming hadden die ik de lezers niet wil onthouden.

Dat land is favoriet bij ons, we komen er vele jaren. Het is niet zo ver rijden vanuit Koekange. Binnen 6 uur ben je er, mits je geen last hebt van een baustelle in Duitsland. Verder kun je buiten het vakantieseizoen redelijk goedkoop een fatsoenlijk en groot huis huren.

We zaten ten noordoosten van de plaats Middelfart op het eiland Fyn (spreek uit Fuun). Vanuit ons huis maakten we allerlei dagtrips. Op een zonnige maandag reden we naar Brænde Ådal, een bosrijk gebied met meerdere grote grafheuvels. Waarschijnlijk hunebedden, die in Denemarken veelal nog in originele staat zijn, dus volledig afgedekt met grond.

Op de terugweg kwamen we langs een vogelreservaat. Het is een groot, langgerekt meer dat grotendeels bevroren was. Ondanks het ijs zaten er meerdere vogels, dus we maakten een stop. In eerste instantie zagen we enkele eenden en meeuwen. Tot onze verrassing zaten verderop twee jonge zeearenden, te herkennen aan hun donkere staart. Eentje zat op het ijs aan een prooi te trekken, de andere keek toe. Een zestal bonte kraaien vielen de twee jongelingen lastig. Deze “pestkoppen” zijn even groot als onze zwarte kraai. Echter in verhouding tot de twee zeearenden en op die afstand leken deze bonte kraaien net huismussen.

Beide jonkies vlogen op gegeven moment weg naar de andere kant van het meer. Wij reden vervolgens ook die kant op en parkeerden onze auto langs de waterkant. Tot onze nog grotere verbazing zagen we op een klein eilandje midden op het meer nu vier zeearenden. De twee jongen hadden zich bij hun ouders, te herkennen aan hun witte staart, gevoegd. Wat een genot om zo’n familiegroep bij elkaar te mogen zien. Onze vakantie kon niet meer stuk.

Terug naar overzicht