DSC00286 kopie

Tijm

  • Jan 31, 2024 11:25
  • Natuur om de hoek in de Meppeler Courant

In de jaren negentig van de vorige eeuw heb ik een aantal jaren in Engeland gewoond. Mijn vrouw had daar een mooie baan gekregen en ik ben uiteraard met haar meegegaan. Aan de andere kant van de Noordzee deed ik onder andere als vrijwilliger werkzaamheden in de natuur.

Een van die klussen was het construeren van een vlonderpad over een meertje. Dikke palen van 10 x 10 cm gingen de grond in, balken van 7 x 5 cm verbonden de palen in de lengterichting en dwars over die balken kwamen de vlonderplanken te liggen.

Na afloop waren van elk stuks hout nog restanten over. Een aantal weken daarvoor had ik in een magazine een bouwtekening gezien van een tijmtafel. Een en een is twee en heb wat houtafval mee naar huis genomen om zelf zo’n tijmtafel (100 x 80 x 80 cm) te timmeren. Vier dikke palen voor de tafelpoten, de lengtebalken als de tafelrand en de vlonderplanken als het tafelblad. Deze planken bevestigde ik niet boven maar onder de tafelrand. Zodoende ontstond een ondiepe bak voor de potgrond en de tijm, beide uit een tuincentrum. Toen ik weer terug ging naar Nederland, nam ik de tijmtafel uiteraard mee. Hij staat nu al ruim 25 jaar in mijn tuin.

De planten op de tijmtafel zijn de echte tijm en dat komt in ons land van nature niet voor. Hier groeien in het wild echter wel drie andere tijmsoorten. Dat zijn de kruiptijm, de kleine tijm en de grote tijm. Deze soorten behoren tot de familie van de lipbloemigen. Daartoe behoren ook andere bekende kruiden, zoals bijvoorbeeld munt, salie, rozemarijn, lavendel, bonenkruid en citroenmelisse.

De kruiptijm is de meest zeldzame van de drie inheemse tijmsoorten. Zoals zijn naam al doet vermoeden kruipt hij over de bodem en vormt een tamelijk losse zode. De hoogte is maximaal 10 cm en hij bloeit in juni en juli met sterk geurende, paarse bloemen. De plant komt voor in grasland op kalkhoudende gronden en is voornamelijk in Zuid-Limburg te vinden.

De kleine tijm is een kruidachtige plant met eveneens kruipende stengels. Zijn maximum hoogte is met 15 cm iets hoger. Hij bloeit in juni tot september, heeft paarse of roze bloemen en groeit op droge, voedselarme, zwak zure, kalkarme zandgronden in het oosten van ons land.

De grote tijm is een struikachtige plant met een maximum hoogte van 30 cm. De stengels zijn opgericht en houtachtig van structuur. Hij bloeit van juni tot in de herfst met roodpaarse of soms witte bloemen. De plant groeit tussen het gras op matig voedselarme grond in vrijwel heel het land, echter hij is minder talrijk in de noordelijke provincies.

Alle drie zijn aromatisch en bruikbaar in de keuken. Maar neem bij voorkeur de echte tijm uit tuincentrum of supermarkt en spaar de planten uit de natuur.

Terug naar overzicht