DSC00286 kopie

Grijze zeehond

  • Dec 14, 2023 09:21
  • Stukje Natuur in de Koegang

Vraag een willekeurig persoon wat het grootste roofdier in ons land is en het antwoord zal de wolf zijn. Met zijn kop-staartlengte van anderhalve meter en een gewicht van 30 tot 80 kilo voor een mannelijk exemplaar is het geen klein beestje. Toch is de wolf niet het grootste roofdier in ons land.

Die eer behoort toe aan de grijze zeehond. Een mannetje kan een maximale lengte van 3 meter bereiken, met een maximum gewicht van 330 kilo. Daar kan de wolf niet aan tippen! Vrouwelijke exemplaren zijn beduidend kleiner en lichter, maximaal 2 meter en 200 kilo.

Om de grijze zeehond te zien zul je toch naar de kust of de Waddenzee moeten. Alhoewel in april 2020 heeft een exemplaar een aantal keer een verkeerde afslag genomen, want hij is gefotografeerd in de Hoogeveense Vaart bij de de Ossesluis. Dit is echter heel uitzonderlijk. Verwacht echter niet als je eens op een Waddeneiland bent, dat je daar op het strand zomaar een exemplaar zult zien. Voor hun rust en de bevalling van hun jongen zoeken ze in ons land vooral de hoge zandplaten op in het westen van de Waddenzee. Zoals de Richel ten oosten van Vlieland, de Engelse Hoek ten westen van Terschelling, de Vliehors ten westen van Vlieland en op de Razend Bol ten zuid-westen van Texel.

Na een zwangerschap van bijna een jaar, komen in de periode tussen september en december de jonge grijze zeehonden ter wereld. Bij de geboorte is het jong circa een meter lang met een gewicht van ongeveer 15 kilo. Hij heeft dan een wollige, beigewitte vacht dat na drie weken geleidelijk vervangen wordt door een grijs jeugdkleed. Door die wollige vacht kan zo’n jong in die periode niet zwemmen en verblijft hij noodgedwongen op land. Gelukkig komt het vrouwtje om de vijf à zes uur langs om te zogen. Door de vette melk komt het jong per dag tot wel twee kilo aan.

Terug naar overzicht