DSC00286 kopie

Korenwolf

  • Dec 2, 2023 09:41
  • Natuur om de hoek in de Meppeler Courant

In Zuid-Limburg hebben ze een wolvenprobleem, maar het is niet wat je denkt. Het heeft totaal geen betrekking op meisjes met een rood hoofddeksel. Het betreft een veel kleiner zoogdier, die niet verwant is aan ons op één na grootste roofdier.

Ik heb het over de korenwolf. Hoewel zijn officiële naam de Europese of gewone hamster is, is hij in ons land met deze naam bekend geraakt. De naam korenwolf dankt hij aan het hamsteren van zijn voedsel. In het Limburgs dialect betekent het woord 'woof' namelijk inhalig en koren slaat op zijn voedsel. Dus die naam is ontstaan door een verbastering van het woord korenwoof.

Wat is het probleem met de korenwolf? Simpelweg, het gaat niet goed met dit prachtige knaagdier. Halverwege de vorige eeuw kwamen in Zuid-Limburg nog ruim tweeduizend burchten van hem voor. In 2002 vonden ze in de plaats Heer nabij Maastricht de laatste bewoonde burcht. De korenwolf dreigde in ons land uit te sterven. Trouwens niet alleen hier, ook in België en Frankrijk stond het er slecht voor. De reden van deze achteruitgang had vooral te maken met de moderne landbouwmethoden. Denk hierbij aan het vroeger en efficiënter oogsten, het gebruik van pesticiden, schaalvergroting en het vervangen van granen door maïs.

Maar waarom speelt het probleem alleen in Zuid-Limburg? Dat heeft te maken met de grondsoort waar hij zijn omvangrijke burcht zelf in uitgraaft. Hij moet namelijk de beschikking hebben over een stevige leem- en lossbodem. Als je vroeger goed hebt opgelet bij aardrijkskunde, dan weet je dat deze grondsoort in Zuid-Limburg te vinden is. Logischerwijs komt de korenwolf daar dus voor.

Hoewel je de korenwolf in het wild niet gauw zult tegenkomen, is het herkennen ervan niet lastig. Qua grootte is hij iets kleiner dan de veel gehouden cavia. Vooral zijn kleurenpatroon is opvallend. Hij heeft een oranjebruine vacht met witte vlekken op de kop, hals en nek. De poten zijn wit en de buik is zwart met witte vlekken. Van de flank naar de rug is de vacht geleidelijker donkerder. Verder heeft hij een korte staart, zwarte ogen, grote oren en een kleine roze neus met lange witte snorharen. Een volwassen exemplaar zit qua gewicht tussen een kwart en halve kilo. Van dit knaagdier zou je verwachten dat hij een vegetarisch menu heeft. Zijn voorkeur gaat inderdaad uit naar zaden en groene delen van kruiden en landbouwgewassen. Echter dierlijk materiaal staat eveneens op zijn menu. Denk daarbij een slakken, regenwormen en insecten. Zelfs kikkers en jonge knaagdieren en vogels komen sporadisch voor. Zoals het een goede hamster betaamt legt hij een wintervoorraad aan. Dat bestaat uitsluitend uit houdbaar plantaardig materiaal zoals granen, zaden, wortels en knolletjes.

Zou je toch een korenwolf willen zien, dan kun je naar GaiaZOO in Kerkrade. In deze dierentuin hebben ze sinds 1999 een fokprogramma om de korenwolf op geschikte locaties weer uit te zetten. Daardoor is gelukkig voorkomen dat hij in ons land is uitgestorven.

Terug naar overzicht