DSC00286 kopie

Paarse galgordijnzwam

  • Nov 17, 2023 11:02
  • Stukje Natuur in de Koegang

Het valt niet te ontkennen, de eerste storm is al weer overgewaaid en de overvloedige regen heeft de sloten doen vollopen. In de herfst zijn dergelijke weerfenomenen niet vreemd.

Andere fenomenen in deze periode zijn dat de bomen de bladeren laten vallen en dat op de bodem eronder de paddenstoelen zich tonen. Als bioloog weet ik wel mijn weg in de natuur, maar mijn kennis van ruim vijfduizend paddenstoelen in ons land laat te wensen over.

Als gids krijg ik af en toe een vraag over een paddenstoel die we tegenkomen. In het veld maak ik gebruik van een handige app op mijn mobiel, thuis wijk ik uit naar de website van de Nederlandse Mycologische Vereniging. Op die website kwam ik bij toeval de rubriek “paddenstoel van de maand” tegen. In november was dat de paarse galgordijnzwam. Het is de enige uit de familie van de gordijnzwammen met een paarsblauwe hoed die een bittere smaak heeft, vergelijkbaar met gal. Nu zou ik het proeven van zo’n paddenstoel niet aanraden, dat hebben andere mycologen al voor je gedaan. Naast de bitter smaak komt eveneens de kleur van gal naar voren. De hoed is in eerste instantie paarsblauw, maar verkleurt na verloop van tijd naar een gele kleur. Eerst als een vlekkenpatroon, later over de hele hoed.

De beste vindplaats voor de paarse galgordijnzwam zijn beukenbossen op rijke, kalkhoudende bodems. Daarnaast kun je hem vinden onder eik en linde. Tot 1990 was de soort in ons land nog zeldzaam. De helft van de oude vondsten zijn van vóór 1960, met als oudste vondst in 1916. Op die plaatsen is hij helaas niet teruggekeerd. De ongeveer honderd atlasblokken die er sinds 1990 bij gekomen zijn, betreffen dus allemaal nieuwe vindplaatsen en het merendeel daarvan bevindt zich op de zandgronden en in de duinen. Hij komt niet alleen in ons land voor, zijn areaal omvat heel Europa, hoewel hij naar het noorden daarvan zeldzamer is.

Terug naar overzicht