Boomkikker
- Oct 8, 2023 16:21
- Natuur om de hoek in de Meppeler Courant
Dat Nederland bekend staat als een kikkerland zullen veel lezers niet ontkennen. Maar waarom? Immers van de meer dan 7.000 soorten kikkers wereldwijd komen hier slechts elf soorten voor.
In de tropische landen van bijvoorbeeld Midden- en Zuid-Amerika komen veel meer soorten kikkers voor, waaronder de kleurrijke en uiterst giftige pijlgifkikkers. Op het internet kom je onder andere als verklaring tegen dat kikkers koudbloedig zijn en dat de aard van de Nederlander daarmee zou overeenkomen. Wij zijn blijkbaar niet zo romantisch en minder opvliegerig dan inwoners uit warmere streken. Voor wat het waard is. Daarnaast komen (of moet ik zeggen kwamen?) in absolute aantallen veel kikkers voor in ons laaggelegen land met veel water, essentieel voor de productie van hun nageslacht.
Volgens RAVON, een onafhankelijke natuurbeschermingsorganisatie voor inheemse reptielen, amfibieën en vissen, zijn er in ons land elf soorten inheemse kikkers, onderverdeeld in zes echte kikkers en vijf padden. Het verschil tussen deze twee groepen is vooral uiterlijk. Globaal gezien hebben padden een droge, wrattige huid, een zwaar lichaam en korte achterpoten waarmee ze voornamelijk lopen. De echte kikkers hebben een gladde huid, een slank lichaam en lange achterpoten waarmee ze kunnen springen.De meest bijzondere kikker in ons land is de boomkikker. Deze valt om een aantal redenen op ten opzichte van zijn soortgenoten. Ten eerste de grootte van dit beestje, zijn maximale lengte bedraagt slechts vijf centimeter. Ten tweede zijn de vingers en tenen voorzien van zuignapjes, waarmee hij goed kan klimmen in bomen en struiken. Ten derde zijn gedrag, hij zit regelmatig doodstil bovenop het blad van een braam, rietstengel of boom. Echter door zijn uitstekende schutkleur en zijn geringe grootte loop je er gemakkelijk aan voorbij.
Zou je de boomkikker toch willen vinden, hij is te herkennen aan zijn heldergroene rug en een lichte buik. Op de zijflank tussen de boven- en onderkant bevindt zich een bruinzwarte band. Die groene kleur kan overigens variëren van lichtbruin naar donkergroen, afhankelijk van de mate van opwarming. Hij heeft oranje ogen met een horizontale pupil.
Waar moet je heen om een boomkikker te vinden? Voorheen was dat in Overijssel, Gelderland, Limburg, Brabant en Zeeuws Vlaanderen. Toen kwam hij wijdverspreid voor in dat gebied, maar door allerlei oorzaken liep de stand dramatisch achteruit met een dieptepunt rond 1990. Toen zijn er allerlei beschermingsmaatregelen genomen, zoals herstel of aanleg van poelen en verbetering van zijn habitat. Sindsdien zit hij weer in de lift. Bovendien is hij op aantal plekken in bovengenoemde provincies uitgezet. Echter in de duinen van Noord- en Zuid-Holland en op het Fochterloërveen is dat illegaal gebeurd.
De boomkikker is een liefhebber van de zon, die het grootste deel van zijn leven aan land doorbrengt in bossen en struwelen. Vaak te vinden op struiken aan een zonnige bosrand en heeft een voorkeur voor kruidige gewassen en braamstruiken. Uiteraard moet er wel water in de buurt zijn. Voor zijn voortplanting is hij, evenals alle andere kikkers, daarvan afhankelijk. Overwinteren doet hij echter niet in een dikke laag modder, maar aan land onder houtstapels, in de strooisellaag of onder boomschors.