Oeverloper
- Jul 26, 2023 15:08
- Stukje Natuur in de Koegang
Op een mooie dag in het najaar is het niet onaardig om een wandeling door de natuur te maken. Mocht je toevallig langs de oever lopen van een waterpartij, dan kun je zomaar een kleine steltloper zien wegvliegen.
Hij vliegt dan laag over het water weg met stijve, trekkende vleugelslagen en maakt daarbij herhaald een hoog piepend geluid. Grote kans dat je de oeverloper hebt opgejaagd. Tijdens de trek komt deze vogel in aanzienlijk aantallen door ons land. Mocht je hem trouwens gezien hebben voordat hij wegvloog, dan zal zijn kenmerkende gedrag met het wippen van zijn achterlijf zeer waarschijnlijk opgevallen zijn.
Qua grootte van de oeverloper moet je denken aan die van een spreeuw. Hij heeft voor een steltloper redelijk korte, groengele poten. De bovenzijde en borst zijn grijsbruin van kleur, de onderkant is wit. Tijdens de vlucht zijn de dunne, witte vleugelstrepen aan de bovenkant van de vleugels te zien.
Als broedvogel komt de oeverloper in ons land nauwelijks voor. Het aantal broedparen zijn op de vingers en tenen van beide handen en voeten te tellen. Broeden doet hij vooral in noordelijke streken, zoals Scandinavië. Nu was ik in de maand juni tijdens mijn vakantie in Noorwegen. Ik beschikte over een huis vlak aan een zoetwatermeer in een natuurgebied. Rondom dat huis hadden meerdere paartjes oeverlopers voor nageslacht gezorgd. Zodra ik naar buiten kwam voor een drankje op mijn terras of een wandeling, hoorde ik al eentje vlakbij roepen. Klaarblijkelijk om mij weg te lokken. Hij vloog regelmatig op en zocht hij een ander plekje voor zijn alarmroep. Meestal was dat ergens op de grond, maar soms zat hij gewoon op het dak. Ik heb hem zelfs op een tak in een boom zien zitten. Dat laatste is voor een steltloper erg uitzonderlijk, dergelijke vogels vertonen dit soort gedrag in feite nooit. Hooguit op een weidepaal, zoals de grutto wel eens doet.