DSC00286 kopie

Paardendaas

  • Apr 20, 2023 09:05
  • Stukje Natuur in de Koegang

Iedereen is wel bekend met de huisvlieg, vooral als deze irritant bij jouw maaltijd rondvliegt. Groot is dit insect niet, amper een centimeter lang. Nu bestaat er een familielid van de huisvlieg die veel groter is.

Ik heb het over de paardendaas. Met een lengte van bijna drie centimeter is het onze grootste inheemse vlieg. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat dit insect jouw maaltijd komt verpesten, hij lust geen spaghetti bolognese of stamppot boerenkool.

Zoals zijn naam doet vermoeden heeft de paardendaas iets met paarden. Trouwens ook met runderen en herten, maar er moest immers een keuze gemaakt worden. Deze grote zoogdieren zijn niet blij met dit insect. Met een diep en duidelijk hoorbaar gezoem vliegt het vrouwtje naar haar slachtoffer om daar bloed op te zuigen. In tegenstelling tot veel andere insecten steekt zij niet door de huid, maar maakt er een bijtwond. Die beet is erg pijnlijk, geneest vaak minder snel en kan zelfs een infectie veroorzaken. Het zal je niet verbazen dat vooral paarden op het geluid van deze daas soms heftig kunnen reageren. Overigens voeden vrouwtjes zich ook met vrijgekomen lichaamssappen uit de karkassen van dode zoogdieren.

De paardendaas is absoluut geen algemeen insect. Sterker nog, hij is vrij zeldzaam. Alhoewel, de laatste drie jaar zijn er wel steeds meer waarnemingen. Populaties zijn te vinden op de Veluwe en in Midden-Limburg. Vooral in veenrijk gebieden en verwaarloosde weilanden. Volwassen insecten vliegen rond van juni tot in augustus. Nadat het vrouwtje een bloedmaaltijd heeft genoten, legt zij haar eitjes op planten en stenen in moerassige locaties. De larven leven vervolgens in de modderige grond, waar zij zich voeden met zowel rottend plantaardig materiaal als met andere larven en wormpjes.

De herkenning van dit insect is niet erg lastig. Hij heeft een groot, donkerbruin lijf met op het midden van zijn achterlijf een rijtje van gele driehoekjes. Net als andere dazensoorten heeft hij opvallend grote ogen.

Terug naar overzicht