DSC00286 kopie

Lynx

  • Mar 25, 2023 08:20
  • Natuur om de hoek in de Meppeler Courant

Op de gele kentekenplaten van Nederlandse voertuigen staan alleen cijfers en letters. Het zijn uitsluitend medeklinkers en gevoelige afkortingen komen niet voor. Tijdens mijn werkbare leven zat ik regelmatig in de auto. Om mijn reistijd enigszins aangenamer te maken, probeerde ik van een kenteken een bestaand woord te maken door uitsluitend klinkers toe te voegen. Bijvoorbeeld van het kenteken P-345-RD kun je paard of periode maken.

Jaren geleden kwam ik een auto tegen met als kenteken 46-LY-NX. Bij mijn weten het enige kenteken dat zonder toevoeging van klinkers een goed Nederlands woord vormt. Voor mij als bioloog is dat natuurlijk bijzonder. In Europa is de lynx niet alleen het grootste, katachtige roofdier, volgens informatie van Nature Today staat hij zowaar aan de poort van ons land

Alsof er niet genoeg commotie is door de komst van de wolf, bestaat de kans dat een ander groot roofdier zich hier vestigt. Wat is daar de reden van? Het heeft onder andere te maken met de herintroductie van de lynx in verschillende landen in Centraal-Europa. Inmiddels leven er in het Duitse Harz ruim vijftig dieren en het Paltserwoud ruim twintig stuks. Daarnaast zijn de omstandigheden voor de lynx aantrekkelijker. Jacht is grotendeels verboden en de leefomstandigheden zijn op veel locaties beter. Prooien zijn er genoeg, waardoor nakomelingen gunstige overlevingskansen hebben. Dat is te zien aan de zwervende mannetjes, die nu op verschillende locatie op wildcamera’s te zien zijn. Zelfs dicht bij de Nederlandse grens. Echter vrouwtjes hebben zich daar nog niet laten zien, dus een uitbreiding deze kant op laat nog even op zich wachten.

De lynx is niet voor de poes, qua grootte komt hij in de buurt van een herdershond. De meeste mensen zullen hem nog nooit in het wild gezien en zullen het in de toekomst waarschijnlijk ook niet doen. Hij is namelijk erg schuw en is vooral actief tijdens schemering en nacht. Hem herkennen is daarentegen niet zo lastig. Dankzij zijn kenmerkende bakkebaarden, zijn gepluimde oren, zijn korte staart met een zwarte uiteinde en zijn relatief lange, gevlekte poten.

Zou je de lynx toch in het wild willen zien, dan zul je in een uitgestrekt bos moeten zoeken. Het liefst een volwassen bos met veel naald- en loofbomen en waar mogelijk variatie in hoogte en met een grote verscheidenheid aan struikgewas, ondergroei en dood hout. Hij houdt van rust en blijft graag op afstand van grote wegen, dorpen en steden.

Een bosrijke omgeving biedt de lynx schuilgelegenheid en is ideaal om zijn prooien te besluipen. Uit een onderzoek in Beieren bleek dat zijn menu daar voor driekwart uit reeën bestond. Zijn menu is echter veel breder dan dat, het varieert van kleine hoefdieren zoals ree, gems, jonge edelherten en rendieren tot haasachtigen zoals konijn, haas en sneeuwhaas. Daarnaast vangt hij vogels, knaagdieren en soms kleinere roofdieren zoals marterachtigen, vossen, katten en zwerfhonden. En als het er op aan komt, is hij de wolf zelfs de baas.

Terug naar overzicht