DSC00286 kopie

Fijnspar

  • Mar 9, 2023 09:12
  • Stukje Natuur in de Koegang

Het zal je mogelijk niet ontgaan zijn dat de laatste tijd er op social media berichten verschijnen van personen die ontstemt zijn over grootschalige boskap.

Zelfs bij de onlangs gehouden schrijfwedstrijd, die ik vorig jaar op de lagere scholen had georganiseerd, bleek dat het kappen van bomen onder scholieren niet populair is. Voor een deel is dat terecht. Bomen houden langdurig CO2 vast, zodat het niet kan bijdragen aan de opwarming van de Aarde.

Een van de bomen die de laatste tijd het slachtoffer is van de kettingzaag, is de fijnspar. Deze naaldboom is halverwege de vorige eeuw op grote schaal aangeplant in ons land voor de houtproductie, vaak ook nog als monocultuur. Immers de fijnspar levert vurenhout op, dat in elke bouwmarkt ruim voorradig is en bij de meeste bouwprojecten in gebruik is. Daarnaast is de fijnspar één van de leveranciers van de kerstboom.

De laatste jaren gaat het niet goed met de fijnspar in Nederland. Daar zijn een aantal redenen voor. De fijnspar komt van oorsprong niet in ons land voor. Zijn verspreidingsgebied is Scandinavië en in hoger gelegen gebieden in Centraal-Europa. De fijnspar houdt niet van droogte en in de periode van de massale aanplant waren hier nagenoeg dezelfde omstandigheden voor een optimale groei. De droogte van de laatste jaren, in combinatie met de monocultuur, heeft de fijnspar kwetsbaar gemaakt.

Door deze kwetsbaarheid is de fijnspar extra vatbaar voor de letterzetter. Dat is een kevertje dat onder de bast van de fijnspar leeft. Hij graaft kleine gangen onder de schors en legt daar zijn eitjes. Als de kevers de schors rondom de stam te veel hebben aangetast, zijn de sapstromen onderbroken en gaat de boom uiteindelijk dood. Staatsbosbeheer is op dit moment bezig om vooral de monocultuur van fijnspar te vervangen door meerdere inheemse boomsoorten. Hiermee creëren zij een vitaal bos: goed voor de bodem en de biodiversiteit en beter opgewassen tegen klimaatverandering.

Terug naar overzicht