IMG_6339 website

Europese bidsprinkhaan

  • Jan 12, 2023 09:23
  • Stukje Natuur in de Koegang

Sinds twee jaar heb ik een labradoodle, een schat van een beest. Maar het blijft wel een huisdier, op een voetstuk zetten doe ik haar niet. In andere landen zijn er wel (huis)dieren die op een voetstuk staan. Zo beschouwen bewoners in India de koe als heilig dier en in Thailand is die eer voorbehouden aan de olifant.

Hier in Europa doen wij het zonder heilige dieren. Wel bestaat hier een insect dat je als een schijnheilig dier kunt beschouwen. Het is de Europese bidsprinkhaan, die door zijn houding doet voorkomen alsof hij zeer religieus is. Steunend op zijn vier achterste poten houdt hij het voorste paar poten naar voren, in wat sterk lijkt op een bidhouding. Hij kan zo lange tijd blijven zitten. Het heeft echter niets met bidden te maken. Hij zit namelijk te wachten totdat er een prooi binnen grijpafstand van die twee voorste grijppoten langskomt.

Op zijn menu staan voornamelijk insecten en andere ongewervelde dieren. De prooien moeten wel kleiner zijn dan hemzelf. Denk hierbij vooral aan vliegen, hommels, sprinkhanen en spinnen. Zijn slachtoffers belaagt hij meestal vanuit een struik of andere laaggroeiende vegetatie. De Europese bidsprinkhaan is geen klein insect, immers anders zou hij geen hommels of sprinkhanen aankunnen. Misschien had ik hier zij moeten zeggen, want het vrouwtje van dit soort is aanzienlijk groter dan het mannetje. Zij heeft een lengte van zeven tot negen centimeter, terwijl het mannetje daar twee centimeter onder zit. Afhankelijk van de vegetatie waarin het insect leeft varieert de kleur van verschillende tinten geel via felgroen naar bruin. Hoewel beide geslachten over vleugels beschikken, maakt vooral het mannetje daar gebruik van.

Toen ik in de vorige eeuw biologie studeerde, moest ik voor de Europese bidsprinkhaan richting de Middellandse Zee. Daar kwam en komt hij voornamelijk voor en heb ik hem daar voor het eerst gezien. Door de opwarming van het klimaat, zijn de eerste exemplaren inmiddels in ons land gesignaleerd.

Terug naar overzicht