DSC00286 kopie

Maretak

  • Aug 31, 2024 10:43
  • Natuur om de hoek in de Meppeler Courant

Als je mij zou vragen wat ik het beste stripboek vind, dan staat Asterix met stip bovenaan. Samen met zijn vriend Obelix woont hij in een Gallisch dorpje dat zich tegen de Romeinse overheersing verzet.

Veel tekeningen zijn kleine verhaaltjes op zich. Natuurlijk met een historische inslag, echter moderne invloeden komen regelmatig voor. In “Asterix en de Britten” komen bijvoorbeeld vier barden voorbij, die op de Beatles lijken. Asterix gebruikt in elk verhaal een toverdrank die hem onoverwinnelijk maakt. Deze toverdrank is gemaakt door Panoramix, de lokale druïde. Als hoofdingrediënt van zijn brouwsel gebruikt hij de maretak, dat hij met een gouden sikkel moet afsnijden.

Die toverdrank is natuurlijk verzonnen, maar voor een Keltische druïde was vroeger de maretak een belangrijke en heilige plant. Vooral als de maretak op een eik groeide stond het in hoog aanzien. Een belangrijke reden hiervoor is dat de maretak een groenblijvende plant is die altijd op de takken van een boom groeit. Zelfs als in de winter als de boom haar bladeren verliest, blijft de maretak groen en valt tussen de kale takken erg op.

Het feit dat de maretak op de takken van een boom groeit is heel bijzonder, het is namelijk een halfparasiet. De plant wortelt niet in de grond zoals bijna alle andere planten, maar zijn wortels dringen een tak binnen. Daar tapt hij de vaatbundels af en profiteert op deze manier van het water en de opgeloste voedingsstoffen die de boom uit de grond haalt. Aangezien het een groene plant is, kan hij in zijn eigen bladgroenkorrels uit water en koolzuur zelf suikers aanmaken en waarbij zuurstof vrijkomt.

Voor een plant is het vrij normaal om het zaad te laten vallen en als dat op de grond valt kan zich een nieuwe vormen. Voor de maretak is dat niet handig. Daarvoor heeft deze plant een slimme oplossing bedacht. Het vormt een witte bes, waarin zich slechts één zaadje bevindt. Dit zaadje is omgeven door een kleverige substantie. Als een vogel van die bes snoept, dan kan het zaadje aan de snavel blijven kleven. Die wrijft vervolgens zijn snavel aan een tak af om hem schoon te krijgen. Het zaadje bevindt zich nu op de juiste plek om te ontkiemen. De bijnaam voor de maretak is niet voor niets vogellijm.

De maretak komt verspreid in ons land voor, maar is zeker niet algemeen. In allerlei boomsoorten kun je hem vinden, zoals linde, lijsterbes, meidoorn, esdoorn, robinia en wilg. Maar appel en populier zijn vooral populair. Let dan op de een bolvormig, compact bosje van ongeveer een halve meter in doorsnede. Mocht je nog naar Zuid-Frankrijk rijden, kijk dan eens naar de bomen langs de autoroute du soleil, dan zie je ze geheid.

Terug naar overzicht