DSC00286 kopie

Windevedermot

  • Jun 28, 2024 08:44
  • Stukje Natuur in de Koegang

Soms kom je een dier of plant tegen waarbij je kunt denken “Wat is dat nu weer?”. Dat hoeft niet eens altijd buiten te zijn, het kan zomaar in de woonkamer.

Een goed voorbeeld hiervan is de windevedermot. Als je die op een witte muur ziet zitten, dan lijkt het net of iemand een letter T op de muur geschreven heeft. Als je beter kijkt, zul je zien dat het een insect betreft. Nog gekker is het als je bedenkt dat het tot de vlinders behoort.

De vleugels van de windevedermot lijken helemaal niet op die van een vlinder. Als hij in rust op een witte muur zit, dan zijn de vleugels opgevouwen en steken ze haaks op het lichaam uit. Met zijn slanke lijf ertussen lijkt het dan net op een letter T. Maar in uitgevouwen toestand zijn die vleugels eveneens bijzonder. Normaal heeft een vlinder 2 x 2 vleugels, dit insect lijkt er 2 x 5 te hebben, die daarbij allemaal als echte veren nog eens dwars ingesneden zijn. Vandaar ook zijn naam windevedermot. Ze kunnen er overigens goed mee vliegen en komen zoals al hierboven genoemd regelmatig binnen voor.

De term “veder” in zijn naam is nu verklaard, blijven de termen “winde” en “mot” over. Om met de laatste te beginnen, een mot behoort tot de vlinders, maar zijn in het algemeen ’s nachts actief. In tegenstelling tot de veel bekendere dagvlinders, waarvan er in Nederland ongeveer 50 soorten voorkomen, zijn er meer dan 2400 nachtvlinders, waarvan het merendeel tot de microvlinders behoren. De windevedermot is een van die kleinere soorten met een spanwijdte van 2.5 tot 3 cm.

Tot slot de term “winde”. Dat slaat op de waardplant van de groene, behaarde rupsen van dit insect. Zij leven op de planten van onder andere de haagwinde, zeewinde en akkerwinde. Daar doen zij zich tegoed aan de bladeren en soms enkele onderdelen van de bloemen.

Terug naar overzicht