DSC00286 kopie

East Atlantic Flyway

  • Oct 4, 2023 15:37
  • Stukje Natuur in de Koegang

In de laatste week van augustus was ik samen met mijn vrouw vogelwachter bij de Slufter op Texel. Dat is een bijzonder natuurgebied, waar door een gat in de duinenrij dagelijks de Noordzee in- en uitstroomt.

Niet verwonderlijk dat we daar regelmatig allerlei strandlopers te zien hebben gekregen. Geen grote aantallen, maar aan de kant van de Waddenzee zagen we tijdens laagwater wel omvangrijke zwermen. Er komen verschillende soorten strandlopers voor in Nederland. De meest voorkomende soorten zijn de bonte strandloper, drieteenstrandloper, kleine strandloper, temmincks strandloper, krombekstrandloper, paarse strandloper, kanoet en kemphaan.

Strandlopers leggen jaarlijks waanzinnige afstanden af. Alle soorten die in Noord-Europa, Groenland, Oost-Canada en Midden-Siberië broeden leggen elk voor- en najaar nagenoeg dezelfde route af. Het gaat hier om de East Atlantic Flyway. Dit is een trekroute, inclusief het broed- en wintergebied, die de genoemde strandlopers afleggen tussen hun broedgebied en overwinteringsgebied. Vanuit de hierboven genoemde gebieden loopt deze route vervolgens via de Waddenzee langs de gehele westkust van Europa en Afrika, helemaal tot in Zuid-Afrika.

Onderweg zijn er verschillende belangrijke rust- en foerageerplekken waar trekvogels neerstrijken. Door integrale tellingen op verschillende plekken op één en het zelfde moment in de East Atlantic Flyway uit te voeren, weten onderzoekers ongeveer hoeveel vogels er gebruik maken van de vliegroute. Zo strijken in de Waddenzee jaarlijks miljoenen vogels neer!

Sommige vogelsoorten trekken in het najaar door in verschillende golven. Vogelaars zien in juli namelijk vrijwel alleen volwassen exemplaren. Deze vogels hebben een mislukt broedseizoen achter de rug of zijn nét klaar met broeden op de arctische toendra en vertrekken daarna snel uit de broedgebieden richting zuidelijkere streken. Naarmate het najaar vordert en augustus aanbreekt, zijn er ook juveniele exemplaren in Nederland te zien. Ze waren half juli nog niet klaar om de reis richting het zuiden in te zetten en vertrekken gemiddeld later dan volwassen vogels. In september bestaat het merendeel van de strandlopers in Nederland uit jonge vogels.

Terug naar overzicht