IMG_6339 website

Gevlekte mierenleeuw

  • May 18, 2023 10:54
  • Stukje Natuur in de Koegang

Een mopje moet kunnen op z’n tijd, ook al is het enigszins gewaagd. Eentje uit de oude doos. Komt er een man bij de drogist en vraagt om een onsje mierentietjes. De drogist geeft als antwoord dat die niet bestaan.

Zegt de man: “Als mieren geen tietjes hebben, dan hebben motten ook geen ballen”. Uiteraard had de drogist gelijk, echter als de mop over mierenleeuwen zou zijn gegaan, dan had hij wel een onsje kunnen afwegen.

In heel Nederland komt op de zandgrond en in de duinen de gevlekte mierenleeuw voor. Dat dit insect op zanderige bodems voorkomt heeft een belangrijke reden. Op een zanderig plekje, liefst in de volle zon en enigszins beschut tegen regen zijn kleine zandkratertjes te vinden. Op de bodem van zo’n kuiltje steken twee kleine puntjes uit het zand, die deel uitmaken van twee geweldige kaken. Die kaken behoren toe aan de larve van de gevlekte mierenleeuw.

Een mier, die niets vermoedend op de rand van het instabiele zandkratertje terecht komt, valt naar beneden. Hoe hij ook zijn best doet om naar boven te klauteren, de losse zandkorreltjes rollen onder zijn zes poten steeds weg. Uiteindelijk komt het slachtoffer onderin het kratertje terecht, waar de krachtige kaken van de larve hem opwachten. Dreigt de mier toch te ontsnappen, dan kan de larve met zijn kaken wat extra zand naar zijn slachtoffer gooien.

De larve begint zijn zandkratertje door het losse zand al ronddraaiend naar boven te werpen. Zo ontstaat vanzelf een vangtrechter. Hoe groter de larve, hoe groter de omvang van de vangtrechter. Onderin graaft hij zich in, met zijn kaken naar boven. Elk gevangen slachtoffer zuigt hij uit en gooit de resten over de rand. Op zijn menu staan vooral mieren, naast andere kruipende insecten. Na een tweejarige ontwikkeling verpopt hij zich onderin zijn eigen vangtrechter.

Tijdens de zomermaanden leeft een volwassen gevlekte mierenleeuw slechts een tiental dagen en vliegt uitsluitend in de avondschemering en in de nacht.

Terug naar overzicht