IMG_6339 website

Tijm

  • Mar 23, 2023 08:29
  • Stukje Natuur in de Koegang

In mijn tuin staat al ruim een kwart eeuw een tijmtafel. Zelf gemaakt van stukken hout, overgebleven bij de constructie van een vlonderpad. Vier dikke palen gebruikte ik voor de tafelpoten, de lengtebalken als de tafelrand en de vlonderplanken als het tafelblad.

De planken bevestigde ik niet boven maar onder de tafelrand. Zodoende ontstond een ondiepe bak voor de potgrond en de tijm. De tijm op de tijmtafel kwam uit een tuincentrum en ik gebruik het regelmatig in de keuken. Het is de echte tijm en komt in ons land van nature niet voor. Hier groeien in het wild echter wel drie andere tijmsoorten. Dat zijn de kruiptijm, de kleine tijm en de grote tijm. Deze soorten behoren tot de familie van de lipbloemigen. Daartoe behoren ook andere bekende kruiden, zoals bijvoorbeeld munt, salie, rozemarijn, lavendel, bonenkruid en citroenmelisse.

De kruiptijm is de meest zeldzame van de drie inheemse tijmsoorten. Zoals zijn naam al doet vermoeden kruipt hij over de bodem en vormt een tamelijk losse zode. De hoogte is maximaal 10 cm en hij bloeit in juni en juli met sterk geurende, paarse bloemen. De plant komt voor in grasland op kalkhoudende gronden en is voornamelijk in Zuid-Limburg te vinden.

De kleine tijm is een kruidachtige plant met eveneens kruipende stengels. Zijn maximum hoogte is met 15 cm iets hoger. Hij bloeit in juni tot september, heeft paarse of roze bloemen en groeit op droge, voedselarme, zwak zure, kalkarme zandgronden in het oosten van ons land.

De grote tijm is een struikachtige plant met een maximum hoogte van 30 cm. De stengels zijn opgericht en houtachtig van structuur. Hij bloeit van juni tot in de herfst met roodpaarse of soms witte bloemen. De plant groeit tussen het gras op matig voedselarme grond in vrijwel heel het land, echter hij is minder talrijk in de noordelijke provincies.

Alle drie zijn aromatisch en bruikbaar in de keuken. Maar neem bij voorkeur de echte tijm uit tuincentrum of supermarkt.

Terug naar overzicht