IMG_6339 website

Grote lijster

  • Feb 9, 2023 09:09
  • Stukje Natuur in de Koegang

Met een hond als huisdier ben je veroordeeld tot een dagelijkse wandeling. Mocht je een gruwelijke hekel aan wandelen hebben, zul je geen hond als huisdier hebben aangeschaft. Andersom betekent het niet dat als je graag wandelt, dat je dan een hond zou moeten aanschaffen.

Bij mij zijn beide zaken gelukkig wel te combineren. Regelmatig wandel ik met mijn hond een rondje van ongeveer 5 km, waarbij ik regelmatig dorpsgenoten tegenkom. Vanuit het dorp over de Koekanger Dwarsdijk naar het fietspad in het verlengde van de Stationsweg richting de Hooijersteeg. Vervolgens loop ik via de Schoonveldeweg weer terug naar Koekange. Mijn verrekijker uiteraard gaat altijd mee, immers tijdens elke wandeling kan ik iets bijzonders tegenkomen.

Zo kwam ik onderweg al een paar keer een grote lijster tegen. Dit is de grotere broer van de zanglijster. Deze laatste is vooral bekend om zijn prachtige zang, immers deze naam heeft hij niet voor niets. Echter in de winter is de zanglijster naar zuidelijke streken vertrokken. De grote lijster daarentegen komt juist in de winter qua aantal vaker voor dan in de zomer.

Als broedvogel komt de grote lijster vooral in Drenthe, Overijssel en Gelderland voor. Qua aantal broedparen zit hij op maximaal 10 duizend stuks, terwijl de zanglijster meer dan het tienvoudige heeft. Als wintergast is het net andersom in vergelijking met de zanglijster. Dan kun je meer grote lijsters zien, alhoewel het hier niet om het tienvoudige gaat.

De grote lijster is te herkennen aan de grijze bovenkant en zijn vaalwitte onderzijde is bedekt met ronde, donkere vlekken. De onderkant van de vleugel is opvallend wit. Hij is veel groter dan zijn kleinere broertje de zanglijster en is zelfs groter dan de merel. Qua gedrag vertoont hij grote gelijkenis met deze twee vogels. Je zult hem dus vaak op de grond naar voedsel zien zoeken. Liefst in een weiland, want regenwormen staan hoog op zijn verlanglijstje.

Terug naar overzicht