DSC00286 kopie

Papiervisje

  • Dec 31, 2022 09:26
  • Natuur om de hoek in de Meppeler Courant

Om van de natuur te genieten zul je naar buiten moeten. Wandelschoenen aan, verrekijker mee en op pad. Binnen valt er namelijk niet zoveel te genieten. Je zou eventueel zo’n prachtig natuurprogramma op tv kunnen bekijken van David Attenborough. Hij heeft er genoeg gemaakt.

Of vanachter het raam naar de voederplank in jouw tuin kijken. Daar zullen de nodige vogels langskomen, mits je die plek regelmatig van vogelvoer voorziet. Is er binnen dan helemaal niets te beleven? Als je er oog voor hebt wel. Natuurlijk geen grote zoogdieren (hond en kat zijn uitgezonderd), maar wel allerlei klein spul. Het zijn niet de meest geliefde kriebelbeestjes die in menig huishouden voorkomen. Zo kun je ze in de boekenkast of tussen kartonnen dozen vinden. Daar komt bijvoorbeeld het papiervisje voor, ja ook bij u hoor! Dit kleine vlugge beestje zwemt niet in een aquarium, het betreft een klein insect. Het is voornamelijk 's nachts actief en verstopt zich overdag.

Zijn naam heeft hij te danken aan zijn vermogen watervlug weg te glippen. Het papiervisje is een klein vleugelloos insect die maximaal twee centimeter groot is en er enigszins uitziet als een plat worteltje. Hij is grijs tot zwart van kleur met wat witte spikkeltjes, twee antennes op zijn kop en drie sprieten aan zijn uiteinde. Bij volwassen exemplaren kunnen deze antennes en sprieten soms langer zijn dan het lichaam.

Het papiervisje komt in Nederland vooral voor tussen boeken en papier. Bij mij zie ik ze wel eens tussen de kartonnen dozen op zolder. Hij voedt zich met organisch materiaal, zoals vezels in papier, kunstvezels uit cellulose en textiel van plantaardige vezels. Zwakkere soortgenoten en vervelde huidjes staan eveneens op zijn menu. Gelukkig verzamel ik geen postzegels, daar is hij ook dol op. Omdat papiervisjes zich moeilijk over gladde oppervlakken bewegen, kun je ze soms vinden in de badkuip of de gootsteen, waar ze ingegleden zijn.

De voortplanting is vrij simpel. Een mannetje laat op een bepaalde plek een spermatofoor, een soort capsule met sperma, dat het vrouwtje vervolgens opneemt. Het vrouwtje legt in groepjes van twee of drie haar eitjes, die na zes weken uitkomen. Jonge papiervisjes zien er hetzelfde uit als volwassen exemplaren, alleen zijn ze nog wit van kleur. Na zes of zeven vervellingen zijn ze volwassen en kunnen dan een leeftijd van twee tot acht jaar bereiken. Ze blijven hun hele leven vervellen, wat uitzonderlijk is bij insecten.

Het voorkomen van papiervisjes is lastig, immers ze verblijven vaak in isolatie- en verpakkingsmateriaal, boeken en kartonnen dozen. Deze opbergen in hermetisch afgesloten plastic containers is een optie, maar voor een boekenkast is dat niet erg handig.

Mocht je in de badkamer een papiervisje tegenkomen, dan zou je te maken kunnen hebben met het nauw verwante zilvervisje. Deze insecten hebben een zilverachtige glans van schubben die zijn lichaam bedekken en zijn iets kleiner dan het donkere papiervisje. Het zilvervisje houdt namelijk van vochtige omgevingen.

Terug naar overzicht