DSC00286 kopie

Hulst

  • Dec 6, 2022 17:04
  • Natuur om de hoek in de Meppeler Courant

“Oh dennenboom, oh dennenboom, wat zijn uw takken wonderschoon”. Kerstmis komt eraan en dan staat in veel huishoudens een dennenboom. Een gebruik dat vermoedelijk ontstaan is uit Germaanse tradities.

De Romeinen versierden eveneens hun huis met groene takken. Bij beide volken stonden groene bomen en takken voor vruchtbaarheid en goddelijkheid. Met name de de dennenboom viel hierbij op, die is altijd groen.

Naast de dennenboom associeert men de hulst ook met Kerstmis. Op veel kerstkaarten en in veel kerststukjes kom je de takken hiervan tegen. Dat de hulst met Kerstmis populair is, heeft onder andere te maken met een oude gewoonte van de Romeinen. De takken gebruikten zij als cultische versiering tijdens het feest van Saturnalia. Dit feest komt qua datering ongeveer overeen met de midwinterviering. De gewoonte is lang blijven hangen. Hoewel versieringen van hulst een lange tijd door de kerk waren verboden omdat het heidens zou zijn, bleek deze traditie onuitroeibaar.

De hulst is de enige inheemse, wintergroene loofboom in Nederland. Het is een altijdgroene plant met donkergroene, glanzende, leerachtige en stekelige bladeren. De stekelige bladrand dient ter bescherming tegen vraat van vooral zoogdieren. Immers boven de drie meter ontbreken de stekels aan de bladeren. De verdamping van deze bladeren is erg gering en kunnen drie tot vier jaar aan de plant blijven zitten. Deze boom is normaal tussen de zes en acht meter hoog, echter onder zeer gunstige omstandigheden kan hij een hoogte van 18 meter bereiken. Daar heeft hij dan minstens 400 jaar de tijd voor gehad.

De hulst groeit bij voorkeur op vochtige, humusrijke zandgrond, verdraagt veel schaduw, maar kan slecht tegen droogte. Hij laat zich makkelijk snoeien en is sporadisch als haag aangeplant. Door zijn stekelige bladeren is zo’n haag haast ondoordringbaar.

In mei en juni bloeien de witte bloesembundels. De hulst is (meestal) tweehuizig, wat wil zeggen dat het een mannelijke of een vrouwelijke plant is. De bloemen bevatten wel altijd stampers en meeldraden, maar een van beide componenten is steriel. Op de vrouwelijke planten ontstaan in de loop van de herfst de prachtig rode bessen. Deze zijn voor de mens niet eetbaar. Wel voor vogels, zoals lijsters en kramsvogels, maar alleen als er niets anders te eten valt.

Het hout van de hulst is wit tot grijs en heeft een zeer dichte structuur. Het is vast, hard en moeilijk splijtbaar en is goed te gebruiken voor draaiwerk en inlegwerk. Door de witte kleur laat het hout zich makkelijk in allerlei kleuren verven. Een bijzondere toepassing van dit hout is voor de bekende scheepjes in flessen.

Terug naar overzicht