DSC00286 kopie

Pimpelmees

  • Oct 13, 2022 13:29
  • Stukje Natuur in de Koegang

In de jaren negentig van de vorige eeuw woonde ik een aantal jaren in Engeland. Mijn vrouw had daar een baan gekregen en ik heb toen het huishouden voor mijn rekening genomen. Boodschappen doen behoorde tot een van mijn taken.

Echter voor één boodschap hoefde ik niet op pad, dat was voor melk. Daarvoor reed een melkkarretje rond, die mijn bestelling ‘s morgens op de stoep zette. Ik moest de flessen melk wel op tijd binnenhalen. De kans was namelijk aanwezig dat er in de fles werd “ingebroken”.

Op de fles zat een dun aluminium dopje en de pimpelmees had ontdekt dat gelijk onder die dop een lekker roomlaagje zat. Dat aluminium dopje was makkelijk door te prikken en dan kon dit slimme vogeltje van deze lekkernij snoepen. Het ging hem uitsluitend om de room, in de melk zit lactose dat vogels niet kunnen verteren. Hij gaf dit gedrag vervolgens door aan zijn nakomelingen. Andere vogels kopieerden zijn gedrag eveneens, zoals koolmezen, merels en spreeuwen. Toen op gegeven moment deze glazen flessen werden vervangen door kartonnen en plastic pakken, verdween dit gedrag.

De pimpelmees is natuurlijk bekend bij iedereen, in bijna elke tuin is hij wel te vinden. Als er dan ook nog een nestkastje hangt komt hij zelfs tot broeden. Dan moet de omgeving wel ruim voorzien van allerlei planten, waarop rupsen en insecten kunnen voorkomen, het voedsel voor hem en zijn nageslacht.

Wat veel mensen niet zullen weten is dat de pimpelmees ultraviolet licht kan waarnemen. De pimpelmees heeft een karakteristiek blauw petje. Deze blauwe veren reflecteren het ultraviolet licht in hoge mate bij het mannetje. Hoe meer reflectie, hoe interessanter het mannetje is voor een vrouwtje. Onderzoekers ontdekten dit door het blauwe petje bij een mannetje tijdens het broedseizoen in te smeren met een zonnebrandcrème. Het mannetje was daardoor geen ideale partner meer en het vrouwtje was geneigd om desnoods een broedseizoen over te slaan.

Terug naar overzicht