IMG_9181 kopie

Bont zandoogje

  • Aug 31, 2022 16:18
  • Stukje Natuur in de Koegang

De laatste tijd hoor je regelmatig verhalen dat het met allerlei insecten niet goed gaat. Zo zijn er verschillende bijensoorten die het lastig hebben en op sommige locaties zijn driekwart van de insecten zelfs verdwenen. Gelukkig zijn er uitzonderingen.

Vanwege de klimaatveranderingen zien we vaker diersoorten uit zuidelijkere regionen. De koninginnepage is daarvan een goed voorbeeld. Jaren geleden zag je die bij uitzondering, nu zijn er zelfs rupsen van deze prachtige vlinder te vinden.

Een andere uitzondering is het bont zandoogje. Deze vlinder heeft zich de laatste tijd steeds verder uitgebreid in ons land. Daarnaast is het een insect die zich vanaf eind maart tot eind oktober (soms zelfs nog in november) laat zien. De reden dat het bont zandoogje zo lang rondvliegt is omdat gedurende het groeiseizoen er drie overlappende generaties rondvliegen.

De herkenning van het bont zandoogje is niet moeilijk. De bovenkant van de vleugels is donkerbruin met op de voorvleugel meerdere geeloranje vlekken en op de achtervleugel drie of vier zwarte oogvlekken met een kleine witte kern. De spanwijdte van deze vlinder is ruim vier centimeter.

Het bont zandoogje komt tegenwoordig verspreid over het hele land voor. Zolang er maar bomen en struiken staan. De voorkeur gaat uit naar bosranden en open bossen alsook tuinen en parken in een bosrijke omgeving. In een dergelijke omgeving zoeken ze vooral zonnige open plekjes op, zoals bospaden, kapvlakten of randen van bossen en struwelen.

De voorkeur voor die open plekken heeft te maken met het territoriaal gedrag van het mannetje. Zo’n mannetje reageert op alles wat hij ziet. Uiteraard vlinders, maar ook andere grotere insecten en soms zelfs vogels. Zodra een ander mannetje het territorium binnenvliegt, volgt een spiraalvlucht of een horizontale achtervolging. De mannetjes gunnen elkaar geen rust totdat een van beide wegvliegt. Bij een vrouwtje dat het territorium binnenvliegt vindt een achtervolging plaats tot ze landt. Als het een maagdelijk vrouwtje is, begint vervolgens de paring.

Terug naar overzicht