IMG_9181 kopie

Lieveling

  • Jul 14, 2022 12:00
  • Stukje Natuur in de Koegang

Voor een nieuw onderwerp voor Stukje Natuur wijk ik de laatste tijd steeds vaker uit naar de social media op het internet. Sinds het begin van de Koegang in 2005 loopt het aantal onderwerpen al tegen de vierhonderd. De meest gebruikelijke onderwerpen zijn zo langzamerhand dus wel voorbijgekomen.

Bij een aantal personen, die op Twitter actief zijn en waarvan ik weet dat ze regelmatig over de natuur berichten, kwam ik in hun melding de term "lieveling" tegen. In eerste instantie liet ik voor wat het was, totdat ik in de gaten kreeg dat het met motten te maken had. Voeg daarbij dat bij sommige meldingen een afbeelding van dit insect was bijgevoegd, kreeg ik in de gaten dat de lieveling een nachtvlinder moest zijn.

Het blijkt dat de lieveling in ons land zeer algemeen voorkomt en in geen enkele provincie ontbreekt. Hij heeft een voorkeur voor vochtige plaatsen met een weelderige, kruidenrijke vegetatie. Hoewel dit insect als nachtvlinder is ingedeeld in het dierenrijk, is hij ook overdag actief. Daarnaast is hij gemakkelijk te herkennen. De vleugels zijn lichtbruin tot beige van kleur met een karakteristieke roodbruine, diagonale lijn dwars over de voor- en achtervleugel. Deze donkere lijn begint bij de punt van zijn bijna twee centimeter lange voorvleugel en loopt dan schuin naar beneden tot op zijn kortere achtervleugel. Een andere typisch kenmerk is de rozerode achterrand van de beide vleugels. Hierbij moet ik wel opmerken dat deze opvallende kenmerken na verloop van tijd kunnen verbleken.

De lieveling is vanaf mei tot eind september actief. Het vrouwtje legt haar eitjes voornamelijk op zuring en duizendknoop, het voedsel voor haar nageslacht. De rups bereikt een maximale lengte van 23 millimeter, is roodachtig bruin tot grijs van kleur met donkere vlekken over de rug. Zijn kop is wat dikker, waardoor zijn uiterlijk een klein beetje aan een cobra doet denken. Als rups zal hij in de strooisellaag overwinteren om in het voorjaar te verpoppen.

Terug naar overzicht