IMG_9181 kopie

Purperreiger

  • Jun 16, 2022 12:00
  • Stukje Natuur in de Koegang

Het zou vreemd zijn als iemand nog nooit een blauwe reiger gezien heeft. Alhoewel blauw is hij niet echt, ik houd het meer op grijs.

Er komen in ons land vele duizenden broedparen voor. Hij laat zich zelfs midden in de stad zien. Er zijn gevallen dat hij naast een visser aan de waterkant staat en wacht totdat de visser hem zijn vangst toewerpt. Naast de blauwe reiger zie je tegenwoordig de grote zilverreiger (gelukkig) steeds vaker langs de waterkant. Vooral buiten het broedseizoen, als er enkele duizenden wintergasten in land komen overwinteren. Overigens broedt de grote zilverreiger wel in ons land, slechts enkele honderden broedparen.

Naast deze twee hierboven genoemde vogels komt er nog een grote reiger voor. Het is de purperreiger en het is een typische zomergast. In het voorjaar vanaf maart komt hij vanuit gebieden ten zuiden van de Sahara naar ons land. Vrij snel na het broedseizoen vertrekt hij vanaf augustus al weer naar zijn overwinteringsgebied. Het trekken doet hij vooral ’s avonds en ’s nachts.

De Weerribben is een goede locatie om de purperreiger te zien. Ik heb ooit eens op een mooie zomerdag een lange boottocht gemaakt door dat gebied en kwam toen meer purperreigers tegen dan de blauwe reiger. Dat gebied biedt namelijk ideale omstandigheden om te broeden. Hij geeft namelijk de voorkeur aan moerassen met veel riet en struikgewas. Hij maakt in groepsverband zijn nest in uitgestrekte rietlanden met oud riet en wilgenstruiken. Voor het voedsel hoeft hij niet ver te vliegen. Dat zoekt hij in ondiep water met een rijke oeverbegroeiing.

Hij is een echte viseter en vangt vooral vis tussen 2 en 15 centimeter. Daarnaast staan in mindere mate kikkers, waterinsecten, (rivier)kreeftjes, muizen, mollen en hagedissen op zijn menu. Opvallend is dat hij in typische laagveengebieden regelmatig modderkruipers weet te vangen.

De purperreiger is donkerder, kleiner en vooral slanker dan de blauwe reiger. Hij heeft een kenmerkende bruinoranje nek met zwarte strepen. In vlucht vallen vooral de ver uitstekende poten met lange tenen op.

Terug naar overzicht