IMG_6339 website

Paarse metaalboktor

  • May 19, 2022 12:00
  • Stukje Natuur in de Koegang

Bij sommige mensen gaan de alarmbellen af als de naam boktor valt. Deze insecten staan immers bekend om de schade die ze kunnen aanrichten aan het hout in gebouwen. Vooral oude, monumentale gebouwen zijn vatbaar voor deze kevers.

De volwassen insecten zijn niet het probleem, het gaat vooral om hun larven. Deze leven in dood hout en kunnen bij een hoog aantal schade berokkenen aan onder andere meubelen, dakconstructies, vloerdelen en kunstvoorwerpen. Daar komt bij dat het gehele ontwikkeling van ei tot volwassen insect meerdere jaren kan duren. Daarvan duurt het larvale stadium meestal het langst.

De larven mogen dan onzichtbaar in dood hout leven, de volwassen insecten laten zich wel tonen. Die hebben meestal een prachtig uiterlijk. Zo ook de paarse metaalboktor. Ik zat laatst tv te kijken, toen twee van deze kevers uit de mand met haardhout naast de houtkachel tevoorschijn kwamen. Zoals zijn naam al doet vermoeden is het een paars insect met een metaalachtige gloed. Alhoewel de term paars in zijn naam niet altijd de lading dekt. Deze kan variëren tussen blauw, groen en violet. De poten en de lange antenne zijn zwart.

Deze kever is vooral te vinden in naaldbossen op de hoge zandgronden. Daar is hij te vinden op naaldbomen, houtstapels en diverse bouwwerken (zoals schuren, stallen en hoogzitten) van onbewerkt naaldhout. Voorwaarde is dat het schors nog op het hout aanwezig moet zijn.

De larven van de paarse metaalboktor leven voornamelijk in droge takken en onder de schors van afgestorven stammen van naaldhout als den, spar, lork en een enkele keer in eik. In onze streken vooral in spar en den. De ontwikkeling van ei tot kever duurt meestal twee jaar, soms langer. De ontwikkeling vindt voornamelijk plaats in de dikkere delen van de schors. Daarna zal de larve zich in de herfst in het hout vreten om daar in de lente of vroege zomer te verpoppen.

Terug naar overzicht