IMG_6339 website

Roodstip

  • May 4, 2022 12:00
  • Stukje Natuur in de Koegang

"Altijd leuk om de roodstip te zien”. Dat schrijft fotograaf Bruinekikker op de website van Vroege Vogels. Op deze website kunnen bezoekers hun natuurfoto’s plaatsen en deze fotograaf heeft er enkele tientallen staan.

Opvallend aan deze fotograaf is dat het allemaal macro-opnames zijn, zowel planten als dieren. Met andere woorden, de roodstip behoort tot het kleine grut.

Met zo’n naam verwacht je misschien een vlinder, maar verrassend genoeg is de roodstip een miljoenpoot. Dit beestje heeft een extern skelet en behoort, evenals de insecten, spinnen en kreeftachtigen, tot de geleedpotigen. In tegenstelling tot de nauw verwante duizendpoot is de miljoenpoot niet plat maar rond. Daarnaast heeft hij niet een maar twee paar poten per segment. Een ander belangrijk verschil is dat de miljoenpoot plantaardig voedsel eet, zoals bladafval en andere organische resten.

De roodstip is geen zeldzame verschijning in Nederland. Maar door zijn geringe afmeting valt hij nauwelijks op en daarbij leeft hij tussen allerlei plantaardig afval. Dat staat ook op zijn menu, hoewel hij zich eveneens aan levende planten tegoed kan doen. Qua verspreiding komt hij voor in Centraal- en West-Europa. In onder andere Noord-Amerika en Australië is hij geïntroduceerd.

Zijn naam is, niet verwonderlijk, afkomstig van zijn uiterlijk. Hij heeft een witgeel gepantserd lijf met aan beide zijkanten donkere rode stippen. Vooral als hij zich als een soort slak heeft opgerold, vallen die rode stippen goed op. Zijn kop is voorzien van knotsvormige antennes, maar hij heeft geen ogen. In zijn Engelse naam komt de term “slang” voor, daar lijkt zijn manier van lopen op.

Qua lengte stelt hij niet zoveel voor, hoogstens twee centimeter, waarbij het vrouwtje meestal iets langer is. Zijn lijf bestaat uit maximaal 50 segmenten. Elk segment, behalve de eerste drie, zijn voorzien van twee paar poten. Dus deze miljoenpoot heeft nooit meer dan 200 pootjes. Gelukkig hoeft hij niet elke dag zijn schoenen aan te trekken ;-)

Terug naar overzicht