IMG_6339 website

Sterrenbeelden

  • Jan 16, 2022 13:00
  • Stukje Natuur in de Koegang

Op onbewolkte nachten, bij voorkeur in de winter, staat er een rijke schare aan sterren aan het firmament. Regelmatig beweegt de Maan zich door dit spektakel en sommige planeten zijn op gezette tijden relatief goed waarneembaar, zoals Jupiter, Saturnus, Venus en Mars. Overdag staan er evengoed sterren aan de hemel, maar omdat onze ster, beter bekend als de Zon, dermate krachtig schijnt, is de rest niet te zien.

Sinds het begin van de mensheid zien veel personen in de grote hoeveelheid lichtpuntjes allerlei patronen, waarvan ze dan een bekend voorwerp of personage kunnen maken. In Nederland is aan de noordelijke hemel het steelpannetje alom bekend. Veel mensen weten nog wel te vertellen dat dit het sterrenbeeld de Grote Beer is. Het broertje de Kleine Beer is meestal ook bekend en vaak weten ze die nog wel te vinden, maar daarna houdt het vinden van sterrenbeelden al snel op. Tenzij je astronoom bent, maar dan heb je ook een bovenmatige interesse in sterren. Immers astronomen zijn in het algemeen wetenschappers, die zich bezighouden met hoe ons heelal er uitziet, waar hemellichamen zich bevinden, wat de processen en wetmatigheden zijn die het heelal en zijn inhoud maken wat het is, en hoe het heelal is ontstaan.

Naast de astronomie bestaat er ook de astrologie, ook bekend onder de naam sterrenwichelarij. Het is geen wetenschap, maar een vorm van waarzeggerij. Het is de benaming voor de leer die de samenhang tussen de stand van de hemellichamen (vooral planeten en sterren) en het leven op aarde beschrijft. Ze maken vaak gebruik van de twaalf sterrenbeelden uit de dierenriem. Zo heeft iedereen een eigen sterrenbeeld, dat is het sterrenbeeld waarin de Zon stond op de dag dat je geboren bent. In veel media kun je voor jouw sterrenbeeld de horoscoop vinden voor de komende dagen. Zoals hierboven al vermeld, het is waarzeggerij en ik heb daar helemaal niets mee. Als iemand mij dan ook vraagt welke sterrenbeeld ik heb, antwoord ik steevast kippenhok.

Terug naar overzicht