IMG_6339 website

Grote zaagbek

  • Jan 15, 2022 12:00
  • Stukje Natuur in de Koegang

Zodra de bomen hun bladeren laten vallen, weet je dat de winter op komst is. Naast de vallende bladeren komen er grote groepen ganzen in V-vorm aangevlogen en zijn die vervelende limonadewespen gelukkig verdwenen. Trouwens buiten op een terras zitten is er ook niet meer bij. Er zijn natuurlijk allerlei andere indicaties voor de nadere koude periode, daar zou je een boek over kunnen schrijven, maar daar is hier geen ruimte voor.

De grote zaagbek is een van de bezoekers, waaraan je kunt zien dat de zomermaanden voorbij zijn. Broeden doet hij hier namelijk niet, wel is hij een doortrekker en overwinteraar. Maar wat is een grote zaagbek? Hij behoort tot de familie van de eenden, echter voor hem zit het voeren in een parkvijver er absoluut niet bij. Buiten het feit dat hij vooral op grote rivieren, vaarten en plassen voorkomt, bestaat zijn voedsel niet uit korstjes brood. Zijn naam zaagbek duidt daar al een beetje op. Hij heeft namelijk een opvallend lange, dunne snavel met een gezaagde rand. Daarmee richt hij zich geheel op de vangst van vis, ongewervelden en ander kleine dierlijke organismen.

Het herkennen van de grote zaagbek is niet lastig, vooral het mannetje. Deze is namelijk grotendeels roomwit van kleur, met een zwart-groene kop en bovenhals. De bovenkant van zijn lijf is zwart, maar dat is minder opvallend. In vergelijking met een wilde eend is hij groter, meer langwerpiger van vorm en ligt dieper op het water. Ondanks zijn kortere vleugels, het is immers een eend die naar zijn voedsel duikt en dan zijn lange vleugels niet handig, kan hij snel vliegen. Er zijn snelheden gemeten van 100 km per uur!

Het vrouwtje van de grote zaagbek is minder opvallend. Die is voornamelijk grijs van kleur en heeft een lichtbruine kop en bovenhals. Omdat dit soort meestal in paren voorkomen, is het altijd handig om op de opvallende mannetjes te letten.

Terug naar overzicht